Kolendra Siewna

Kolendra Siewna (Coriandrum sativum L.)

Coriandrum_sativum

Kolendra znana jest nam jako przyprawa. Zarówno owoce/nasiona jak i liście wykorzystywane są do nadania potrawom oryginalnego smaku. Surowcem leczniczym wykorzystywanym w medycynie naturalnej są owoce kolendy – Fructus Coriandri, które zawierają olejek eteryczny. Przetwory z kolendry mają właściwości wiatropędne, żółciopędne, polepszają trawienie i przyswajanie pokarmów. Stosuje się je w lecznictwie jako składnik prepatarów i mieszanek ziołowych, które podawane są przy chorobach układu pokarmowego. Zewnętrznie stosuje się olejek kolendrowy w preparatach do płukania jamy ustnej i gardła, niektórych chorobach skórnych na tle bakteryjnym i grzybowym oraz trudno gojących się ranach i oparzeniach.

Owoce kolendry zawierają odporny na temeraturę czynnik przeciwwitaminowy (anty B1), co przy długotrwałym stosowaniu powoduje zubożenie oranizmu w witamine B1. Dlatego należy stosować ją rozważnie i nie przesadzać.

Napar kolendrowy:

1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalać 1 szklanką wrzącej wody. Pozostawic pod przykryciem na 30 min. Odstawić do przesygnięcia na kolejne 15 minut i przecedzić. Pić 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie przed jedzeniem jako środek wiatropędny, regulujący trawienie, lekko uspokajający i rozkurczowy oraz zwiększający wydzielanie soku żołądkowego.

Zioła wiatropędne:

Zmieszać po 10g owoców kolendy, owoców kopru włoskiego, owoców anyżu i owoców kminku. Nieco rozgnieść jedną bądź półtora łyżeczki mieszanki i wsypać do termosu. Zalać 1 szklanką wrzącej wody i zamknąć termos. Po godzinie przecedzić. Pic 2 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.

2 uwagi do wpisu “Kolendra Siewna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s