Szejk bananowo waniliowy

 

szejk

Składniki:

4 banany

ekstrakt waniliowy albo laska wanili

1/2 szkl. wody

Obierz banany ze skórki, przełam na pół i wrzuć je do blendera. Dodaj wodę i ekstakt waniliowy lub świeżą wanilię. Blendujemy i gotowe!

Jeżeli używasz laski wanilii to najpierw przekrój ją wzdłuż na pół i za pomocą noża wyskrob wszystkie ziarenka. Teraz możesz użyć tych ziarenek do nadania smaku szejkowi, a resztę nie wyrzucaj bo możesz zrobić np. ryż gotowany na mleku roslinnym i wrzucić tam pozostałą laskę wanilii. Nawet jak w niej nie będzie już ziarenek to i tak odda swój aromat. Kolejnym pomysłem jest włożenie takiej laski do słoiczka cukru, żeby uzyskać cukier waniliowy. W tym wypadku proponuje użyć cukru kokosowego, gdyż jest dużo zdrowszy niż biały cukier.

Jeżeli używasz ekstraktu waniliowego, to ja osobiście odmierzam ilość jaką dodaję do szejka za pomoca korka buteleczki z ekstraktem. Jest to bardzo malutki korek i używam jednej takiej miarki na wyżej podaną ilość składników. Możesz oczywiście poeksperymentowac i dopasować ilość wanilli według własnych upodobań.

banan

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s