Pieczone warzywa

Pieczone warzywa to doskonały ciepły posiłek kiedy za oknem jeszcze zinmo.  Ziemniaki, dynia, cebula, czosnek, papryka, cukinia, pomidorki cherry i inne warzywa można użyć do przygotowania naszego dania. Na zdjęciu wyżej użyłam pierwszych 4 składników. Ponacinałam ziemniaki, dynie i cebulę, a nastepnie w każde nacięcie włożyłam listek laurowy dla aromatu.

Przepis podstawowy:

warzywa (dowolne: ziemniaki, cebula, cukinia, dynia, itd)

przyprawy ( dowolne: listek laurowy, sól, pieprz albo curry, tymianek, itd)

odrobina oliwy z oliwek

Po pierwsze musimy przygotowac warzywa, to znaczy umyć i ewentualnie pokroić na mniejsze części. Jak bedziemy nadziewać liściami laurowymi to należy je ponacinać. Można też wszystko pokroic w grubą kostkę i doprawic przyprawą curry (polecam). Nastepnie przełożyc warzywa do naczynia żaroodpornego, doprawić i polać oliwą z oliwek. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220*C około godziny.

Tutaj na zdjeciu poniżej wersja z ziemnakami, cebulą, oberzyną, batatem, czosnkiem, limonką i przyprawami: cynamonem, mieloną kolendrą, kminem rzymskim, pieprzem kajeńskim i oczywiście solą i czarnym pieprzem.. bardzo smaczna orietalna wesja pieczonych ziemnaków, polecam..

pieczone ziemnaki wersja z cynamonem

Jedna uwaga do wpisu “Pieczone warzywa

  1. Ja od siebie dodam jeszcze że w smaku niesamowita i absolutnie zaskakująca jest pieczona kalarepa. Kwestia tylko by wstawić ją odrobine wcześniej albo pokroić na małe kawałeczki, bo potrzebuje więcej czasu. pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s