Sałatka z ogórkiem i awokado

1 ogórek

1/2 awokado

mix sałat (masłowej, karbowanej, rukoli i innych)

Dressing:

1-2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

1 łyżka posiekanego  koperku

sól, pieprz

Ogórka umyć i pokroić w plasterki, a awokado w kostkę. Z wyżej podanych składników przygotować dressing, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zalać ogórka z awokado dressingiem i dobrze wymieszać. Na talerzu ułożyć mix sałat, na to nałożyć ogórka z awokado. Smacznego!

Ps. Miód użyty w przepisie nie jest wegański, można go łatwo zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy lub inną substancją słodzącą. Byle nie białym cukrem 😉

7 uwag do wpisu “Sałatka z ogórkiem i awokado

  1. ja pokochałam awokado, a tą sałatkę też bardzo lubię, dla odmiany można awokado dodać do dressingu (zamiast do ogórka), wychodzi taki gęsty sos.. też pycha 🙂

    ps. dziś na śniadanko jadłam mleko owsiane, zainspirowałam sie twoim postem o alternatywach dla krowiego mleka, było bardzo smaczne i sycące, dzięki za ten przepis 🙂

  2. Zamiast cytryny i miodu wyciska jedną małą pomarańcz i daję najwyżej jedną łyżkę oliwy, a sok pomarańczowy daję z farfoclami.

  3. Takie sałatki lubię. Szczególnie gdy w ich skład wchodzą jeszcze owoce cytrusowe. Cytrusy i inne owoce i warzywa sprawiają że sałatka nabiera lepszego smaku, jest lżejsza i taka śródziemnomorska. Osobiście też jestem wegetarianinem co rzutuje na mojej opinii na temat w ogóle sałatek. Tę opisaną powyżej na pewno zjadłbym ze smakiem. Pozdrawiam i smacznego.

Dodaj odpowiedź do Sweetfairy Anuluj pisanie odpowiedzi