1 ogórek
1/2 awokado
mix sałat (masłowej, karbowanej, rukoli i innych)
Dressing:
1-2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
Ogórka umyć i pokroić w plasterki, a awokado w kostkę. Z wyżej podanych składników przygotować dressing, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zalać ogórka z awokado dressingiem i dobrze wymieszać. Na talerzu ułożyć mix sałat, na to nałożyć ogórka z awokado. Smacznego!
Ps. Miód użyty w przepisie nie jest wegański, można go łatwo zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy lub inną substancją słodzącą. Byle nie białym cukrem 😉
Zwiększyłaś mi produkcję śliny w ustach. Wygląda wspaniale! Dzięki tej notce mam postanowienie – kupuję dzisiaj awokado!
ja pokochałam awokado, a tą sałatkę też bardzo lubię, dla odmiany można awokado dodać do dressingu (zamiast do ogórka), wychodzi taki gęsty sos.. też pycha 🙂
ps. dziś na śniadanko jadłam mleko owsiane, zainspirowałam sie twoim postem o alternatywach dla krowiego mleka, było bardzo smaczne i sycące, dzięki za ten przepis 🙂
fajne jedzonko, niestety nie mam dzisiaj żadnego ze składników w domu, ale jutro poniedziałek 🙂 dziękuję za ten przepis
Zamiast cytryny i miodu wyciska jedną małą pomarańcz i daję najwyżej jedną łyżkę oliwy, a sok pomarańczowy daję z farfoclami.
ja w sumie też używam 1 łyżki oliwy.. a z pomarańczem również mi się zdarzy, jak nie mam cytryny 🙂
Trafiłam tu przypadkiem, zrobiłam tą sałatkę i…cud miód! Jest przepyszna! Jutro robię znowu! 🙂 Polecam i dziękuje!
Takie sałatki lubię. Szczególnie gdy w ich skład wchodzą jeszcze owoce cytrusowe. Cytrusy i inne owoce i warzywa sprawiają że sałatka nabiera lepszego smaku, jest lżejsza i taka śródziemnomorska. Osobiście też jestem wegetarianinem co rzutuje na mojej opinii na temat w ogóle sałatek. Tę opisaną powyżej na pewno zjadłbym ze smakiem. Pozdrawiam i smacznego.