Jadalne listki roślin dzikich są smaczne i zdrowe :) cz.2

13. Kuklik pospolity (Geum urbanum) – młode listki zebrane przed zakwitnięciem (ważne!),  mogą być użyte do sałatek i zup.

14. Pięciornik gęsi (Potentilla anserina) – surowe liście dodaje się do zup, kasz, można przygotować jak szpinak.

15. Ślaz dziki (Malva sylvestris) – zawiera wit.C, A, B1, B2 i karoten, młode liście nadają się na sałatkę i do zup.

16. Szarłat szorstki (Amaranthus retroflexus) – zawiera sole mineralne i wit.C, młode listki mogą być wykorzystywane na sałatkę.

 

 

 

 

 

 

 

17. Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) – młode, jeszcze nie owłosione liście, drobno posiekane, używane są jako przyprawa do sałatek, sosów i zup, smakiem przypominają ogórki.

18. Rdest plamisty (Polygonum persicaria) – młode listki są smaczne i pożywne, można je dodać do sałatek.

19. Komosa strzałkowata (Chenopodium bonus-henricus) – wiosną zbiera się młode liście i gotuje jak szpinak.

20. Prosienicznik szorstki (Hypochaeris radicata) – liście są mdłe w smaku, ale można je spożywać na surowo w sałatkach lub gotować na parze.

 

 

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s