Babka Lancetowata

Babka lancetowata ( Plantago lanceolata)

Do celów leczniczych wykorzystuje się w pełni wykształcone liście babki lancetowatej. Równorzędnego surowca dostarcza Babka Zwyczajna ( Plantago maior). W liściach występuje glikozyd aukubina, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, związki śluzowe, pektyny i sole mineralne, a wśród nich krzemionka i sole cynku. Przetwory z liści baki lancetowatej i zwyczajnej działają przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej i gardła oraz przewodu pokarmowego. Zmniejszają przekrwienie błon śluzowych oraz nadmierna przepuszczalność włosowatych naczyń krwionośnych. Ponadto działają bakteriostatycznie. Obserwuje się również nieznaczne działanie wykrztuśne i rozkurczowe na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych. Odwary działają też nieco ściągająco i słabo moczopędnie. Sok ze świeżych liści babki lancetowatej lub zwyczajnej albo odwar z liści wysuszonych przyspiesza gojenie ran i regeneracje nasórka (w formie okładów na uszkodzenia skóry róznego rodzaju).

Odwar z liści babki:

1 łyżke liści babki zalać 1,5 szklanki ciepłej wody i ogrzewać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem 5 min. Odstawić na 10-15 min i przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki w nieżycie jelit i biegunce. Ten sam odwar mozna stosować zwenętrznie do  płukań, okładów i przemywań. Do oczu rozcieńczyć wodą w proporcji 1:1.

Zioła przeciwbiegunkowe:

Zmieszać po 15 gram liści babki, kwiatów rumianku, kory dębowej, owoców borówki czarnej i ziela rdestu ptasiego oraz po 10 gram kłącza pięciornika i porostu islandzkigo. Zalać 1 łyżkę ziół 1 szklanką ciepłej wody. Ogrzewać do wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem 3-5 min. Odstawić na 15 min i przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie przed jedzeniem 1 szklankę jako środek przeciwzapalny, przeciwbólowy, osłaniający oraz przeciwbiegunkowy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s