Bez Czarny

Bez czarny ( Sambucus nigra)

Do celów leczniczych wykorzystuke się kwiat bzu czarnego – Flos sambuci oraz owoc bzu czarnego – Fructus Sambuci.

W kwiatach bzu występują flawonoidy (np. rutyna, kwercetyna, astragalina i izokwercetyna), kwasy wielofenolowe (np. kawowy i chlorogenowy), kwasy organiczne (np. walerianowy i ferulowy), garbniki, olejek eteryczny i sole mineralne. Kwiaty bzu czarnego działają napotnie oraz wykazują słabe działanie moczopędne, które przypisuje się obecności flawonoidów. Związki te uszczelniają ściany naczyń włosowatych i jednocześnie zwiększają ich elastyczność. Odwary z kwiatów bzu czarnego stosuje się wewnętrznie jako srodek napotny w chorobach z podwyższoną temperaturą, także jako uzupełniający lek moczopędny oraz w chorobach przebiegających ze zwięszeniem przepuszczalności włosowatych naczyń krwionośnych. Zewnętrznie służą do płukania w anginie oraz w zapaleniu jamy ustnej i gardła, a także do okładów w zapaleniu spojówek i brzegów powiek. Czasem wykorzystuje się je do kąpieli kosmetycznych.

Odwar z kwiatów bzu czarnego:

1- 1,5 łyżki kwiatów zalać 1 szklanką zimnej wody i ogrzewać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem 3 minuty. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami jako środek moczopędny. Jako środek napotny i przeciwgorączkowy wypić wieczorem po posiłku szklankę odwaru z dodatkiem 1 lub 2 łyżek syropu malinowego.

Zioła moczopędne z kwiatem bzu:

Zmieszać po 20g kwiatów bzu czarnego, kwiatów wiązówki błotnej, liści brzozy, ziela nawłoci i ziela połonicznika. Zalać 3 łyżki mieszanki 3,5 szklanki  gorącej wody i ogrzewać do wrzenia. Gotować łgodnie pod przykryciem 3-5 minut. Odstawić na 10-15 minut i przecedzić. Pić po niecałej szklance  3-4 razy dziennie między posiłkami jako środek moczopędny.

W owocach bzu czarnego znajduje się około 20% cukrów redukujących i 3,5% pektyn, około 3% garbników, zespół 3 barwników antycyjanowych, kwasy wielofenolowe, kwasy organiczne, jak jabłkowy, askorbowy (witamina C), witaminy z grupy B, karotenoidy oraz sole mineralne. Owoce bzu czarnego podaje się doustnie jako środek odtruwający i ułatwiający usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, zwłaszcza w chorobie gośćcowej, chorobach zakaźnych i niektórych schorzeniach, skórnych, równiez jako wspomagający środek przeciwbólowy. W połączeniu z innymi surowcami zielarskimi owoc bzu stanowi łagodny środek przeczyszczający.

Odwar z owoców bzu czarnego:

1-2 łyzki owoców zalać 1 szklanką zimnej wody. Ogrzewać do wrzenia i gotowac powoli pod przykryciem 5 minut. Odstawic na 15 minut i przecedzić. Pić 1/3 szklanki 2-4 razy dziennie między posiłkami jako środek moczopędny lub pół szklanki po jedzeniu jako środek pezciwbólowy i ułatwiający wypróżnienie. Działanie przeciwbólowe można zwiększyć, dodając 1-2 łyżki soku z owoców bzu czarnego. W przypadku nerwobólu lub migreny sporządzić odwar z 4 łyżek owoców w 1,5 szklanki wody i wypić w ciągu dnia w 2-3 porcjach.

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s