Jabłko

Jabłko


(52 kcal)

Jest bogatym źródłem pektyn i błonnika (2,4 g). Dostarcza też  dużo żelaza. Oprócz witaminy C zawiera witaminy z grupy B. Działa moczopędnie, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn. Leczy biegunki i zaparcia. W skórce znajdują się wapń i krzem, które wpływają korzystnie na włosy. Zawarte w jabłku olejki eteryczne  łagodzą bóle głowy.

Jak wiele innych owoców, spożywane na surowo jabłka mają niską wartość na indeksie glikemicznym (fruktoza i inne cukry uwalniają się powoli z błonnika, przez co zawartość cukru we krwi konsumenta rośnie wolno, bez nagłych odchyleń) zatem są zdatne do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hipoglikemię. Nie dotyczy to soku jabłkowego po oddzieleniu błonnika, gdzie wartość na indeksie glikemicznym ulega sporemu podwyższeniu.

Wartości odżywcze (100g):

Kalorie 218 kJ (52 kcal)
Węglowodany 13.81 g
Cukry 10.39 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz 0.17 g
Białka 0.26 g
Woda 85.56 g
Witamina A 3 μg (0%)
Tiamina (Vit. B1) 0.017 mg (1%)
Ryboflawina(Vit. B2) 0.026 mg (2%)
Niacyna (Vit. B3) 0.091 mg (1%)
Kwas Pantotenowy (B5) 0.061 mg (1%)
Witamina B6 0.041 mg (3%)
Kwas foliowy(Vit. B9) 3 μg (1%)
Witamina C 4.6 mg (8%)
Wapń 6 mg (1%)
Żelazo 0.12 mg (1%)
Magnez 5 mg (1%)
Fosfor 11 mg (2%)
Potas 107 mg (2%)
Cynk 0.04 mg (0%)


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s